Introducere

în Psihoterapia Pozitivă

Scurt istoric

Psihoterapia Pozitivă este o metodă umanistă, transculturală și psihodinamică de psihoterapie. Această metodă centrată pe conflict și orientată pe capacități a fost dezvoltată de Nossrat Peseschkian în Germania începând cu anul 1968.

Psihoterapia Pozitivă reprezintă o metodă specifică ce se bazează pe propria teorie, subliniază noi aspecte ale ințelegerii naturii umane și conduce la modalități specifice de intervenție și tratament.

Fondatorul

Psihoterapiei Pozitive
nossrat_peseschkian

Prof. Dr. Nossrat Peseschkian

(1933-2010)

Nossrat Peseschkian M.D., Ph.D., este fondatorul Psihoterapiei Pozitive, metodă bazată pe cercetările sale transculturale în peste 20 de culturi ale lumii, în anii 1960 și 1970.

Este medic în Germania, certificat și licențiat ca psihiatru, neurolog și psihoterapeut, și este specialist în terapie de familie și medicină psihosomatică.

  • Director al Centrului lnternațional de Psihoterapie Pozitivă, Terapie Transculturală de Familie și Medicină Psihosomatică din Wiesbaden, Germania (WIAP)
  • Președintele Asociației Germane de Psihoterapie Pozitivă
  • Profesor Asociat al Academiei de Stat pentru Educație Medicală Continuă din cadrul Camerei Medicale de Stat din Hessen, Frankfurt am Main, Germania
  • A publicat mai mult de 10 cărți, unele dintre ele fiind treduse în peste 15 limbi
  • A susținut prezentări în peste 65 de țări din lume

A descoperit că utilizând povești și basme precum și exemple din alte culturi, pacientul devine capabil să își lărgească perspectivele asupra propriilor probleme, și astfel se poate ajuta privindu-se pe sine și propriul conflict dintr-un alt punct de vedere.

Domnul Dr. Peseschkian este de asemenea responsabil pentru ideea conform căreia dacă unele boli și conflicte există și se transmit în cadrul unei familii (persoane/societățile) atunci familia (persoana/societatea) are și capacitatea de a face față acelui conflict. Cu alte cuvinte pacientul poate deveni propriul său terapeut.

Imaginea omului

din perspectiva Psihoterapiei Pozitive

Metoda se bazează pe imaginea pozitivă a omului, imagine conform căreia omul este prin natura sa bun și înzestrat cu patru tipuri de capacități: fizice, mentale (psihice), sociale și spirituale. Bolile și tulburările sunt în acest context interpretate într-un mod nou, pozitiv, utilizându-se în interpretare povești, anecdote, exemple din alte culturi. Pacientul este astfel încurajat să joace un rol activ în propriul proces de vindecare.

Etapele dezvoltării umane

și ale Interacțiunilor Sociale
  • Etapa de atașare - Această etapă se bazează pe dependența copilului nenăscut încă (a fătului) de propria mamă [...]
  • Etapa diferențierii - Diferențierea este principiul de bază al dezvoltării atât fizice, cât și psihice a omului [...]
  • Etapa de detașare - Pe parcursul dezvoltării sale, omul atinge o unitate specifică fiecărui nivel [...]

Metacomunicarea

în Psihoterapia Pozitivă
  • Capacitățile Actuale - În mod frecvent, literatura de specialitate psihologică, psiho-pedagogică și psihoterapeutică se centrează pe funcția simptomelor și dinamica conflictelor [...]
  • Modelul Balanță - Când avem o problemă, ne simțim supărați, împovărați sau neînțeleși, când trăim într-o tensiune constantă sau nu vedem sensul vieții, putem exprima toate aceste dificultăți cu ajutorul următoarelor 4 arii [...]

Noua metateorie

în Psihoterapia Pozitivă

Strategia celor 5 pași ai tratamentului integral în Psihoterapia Pozitiva:

  1. Observare - Distanțare
  2. Inventariere
  3. Încurajare situațională
  4. Verbalizare
  5. Lărgirea scopurilor

Cele 9 teze

ale Psihoterapiei Pozitive
  1. Principiul auto-ajutorării
  2. Teoria microtraumelor
  3. Aspectele transculturale
  4. Unicitatea fiecărei persoane
  5. Concepte, mituri, povești orientale și înțelepciune populară
  6. Terapia Pozitivă de Familie
  7. Terminologia utilizată
  8. Concepția de bază pentru tratare
  9. Aspectele metateoretice