Noua metateorie

în Psihoterapia Pozitivă

Strategia celor 5 pași ai tratamentului integral
în Psihoterapia Pozitivă

Este o strategie terapeutică în care se împletesc psihoterapia și auto-ajutorarea. Un scop adițional al nostru este acela de a realiza o psihoterapie orientată pe conflict cât mai eficientă și mai eficace posibil. Strategia se împarte în 5 pași după cum urmează:

I. Observare - Distanțare

Pacientul sumarizează (pe cât posibil în formă scrisă) propriul punct de vedere asupra conflictelor personale actuale. Terapeutul interpretează pozitiv simptomele, utilizând metafore și elemente simbolice. Aceasta îl va face pe pacient să se distanțeze într-o măsură mai mare de propriile probleme și, deci, implicit la o expansiune a punctelor de vedere asupra propriilor probleme.

II. Inventariere

Utilizând cele 4 arii ale Modelului Balanței, pacientului i se cere să facă o sumarizare a celor mai importante 10 evenimente petrecute în viața sa în ultimii 5 ani (teoria microtraumelor). Apoi i se cere să explice cum a făcut față și cum a rezolvat aceste probleme și, de asemenea, ce a învățat în urma lor (ce strategii de rezolvare au apărut). În această etapă, pacientul se deplasează dinspre simptom spre conflict. Se evaluează punctele de vedere psiho-sociale și spirituale ale pacientului.

III. Încurajare situațională

Luând în considerare orientarea pe resurse și încurajând pacientul să găsească soluții la situația sa încă nerezolvată, în această etapă, psihoterapeutul întreabă Ce probleme din viața ta ai rezolvat deja și ce ai învățat din rezolvarea lor?

IV. Verbalizare

Scopul acestei etape este acela de a găsi recompensele secundare ce stau în spatele conflictului cu care pacientul se confruntă, cele care întrețin, de fapt, conflictul. Pacientul este întrebat: Ce conflicte sunt încă nerezolvate și care sunt 4 probleme pe care dorești să le rezolvi în următoarele 8 săptămâni? În plus, se abordează conținutul conflictului și se utilizează tehnici care îl vor ajuta pe pacient să își rezolve activ problema.

V. Lărgirea scopurilor

Văzându-se orientare pacientului către viitor, după ce problema sa va fi rezolvată, pacientul este întrebat: Ce vei face atunci când toate problemele tale vor fi rezolvate? Care sunt scopurile tale în viață pentru urmatării 4 ani legat de cele 4 arii ale modelului balanței? Descrie 3 scopuri personale.

Aceste 5 etape sunt utile și ușor de utilizat astfel încât chiar și școli de psihoterapie care diferă unele de altele le pot utiliza astfel putând lucra împreună.