„Cea mai înaltă măsură a valorii o dai
în timpul confruntărilor la care te supune viața.”
Autor anonim
Subiectul tulburărilor de personalitate este unul vast și fascinant, care a provocat de-a lungul timpului specialiști din diferite domenii să dezvolte teorii și abordări care fie au rol în a defini, fie în a clasifica, fie în a interveni și „vindeca”. Abordăm acest subiect în contextul actual, în care ne confruntăm cu amenințări ale Statutului nostru social, cu lipsa Certitudinii, în care ne este pusă sub semnul întrebării Autonomia, ne este limitată Relaționarea și nu în ultimul rând ne este provocată capacitatea dreptate, Fair-play (David Rock, Modelul SCARF). Este poate cel mai potrivit moment pentru a ne aduce înțelegerea cât mai aproape de realitatea experienței unei persoane care se regăsește în această lume a „tulburărilor de personalitate”.
Mai mult decât atât, de data aceasta, o săptămână a durat o lună – timp în care am fost învățăcei, învățați, specialiști, colegi, prieteni, cântăreți, dar mai ales oameni cu nevoi, anxietăți și resurse. Pe parcursul acestei luni am fost propriii noștri clienți, ghidați de mentori și dezvoltând un sistem de suport întins pe un întreg continent.
Dr. Arno REMMERS ne-a adus în Aria Corp-simțuri și ne-a provocat să vedem în tulburările de personalitate resursele nelimitate, capacități dezvoltate cu scopul de a se adapta unei familii, unui mediu social sau chiar a unei societăți si să descoperim funcțiile unor comportamente și atitudini, funcții care pot fi îndeplinite într-un mod nou, sănătos. Am învățat să înlocuim teama cu curiozitatea, acceptarea și iubirea și să ne aducem sufletul în conversație cu sufletele clienților noștri mai degrabă decât stigmatul și diagnosticele.
Am învățat că putem să avem încredere în noi să simțim și să exprimăm ceea ce clienții noștri simt, dar nu pot exprima pentru că nu găsesc cuvintele sau chiar sensul propriilor experiențe. Să fim vocea și simțirile lor pentru a le oferi imaginea completă, frumoasă și unică a sinelui lor, imagine pentru care ei au pierdut puterea de a o mai vedea.
Ca terapeuți, avem rolul de a sta în spatele clienților noștri, de a fi noi cei care dăm voie atașamentului să se creeze într-un mod nou, cu compasiune și deschidere. Suntem lângă ei pentru a le oferi suportul în a se uita la propria lor situație dintr-o altă perspectivă, ca mai apoi să le fim model în a găsi puterea pentru a-și trăi viața într-un mod propriu și autentic.
Aria Muncă/realizări am acoperit-o împreună cu Dr. Susanne SCHLÜTER-MÜLLER, Psihiatru și Psihoterapeut pentru copii și adolescenți. Am primit numeroase și valoroase informații despre studiile care se fac în acest domeniu, cu focus pe Tulburarea de Personalitate Borderline și care au ca scop dezvoltarea unei noi abordări terapeutice specifice pentru această categorie de vârstă. S-a discutat despre importanța intervenției cât mai timpurii în această tulburare și efectele pe termen lung ale lipsei unei terapii adaptate acestui grup țintă. La fel de important, am primit oportunitatea de a ne implica direct în aceste demersuri și de a fi parte activă în aceste procese complexe și riguroase, colegi cu experiență de lucru cu adolescenți și copii devenind membrii în grupuri de lucru organizate la finalul acestei Școli de Vară.
Am avut ocazia să urmărim intervenții specifice executate de terapeuți cu experiență care și-au dat voie sa fie vulnerabili pentru ca rezultatele muncii lor să poată fi transformate în date concrete și relevante care să ajute la dezvoltarea susținută a acestui domeniu. Datorită comunității extinse, cu membrii din diferite țări, am putut analiza influența atât a personalității fiecăruia, dar și a culturii, în utilizarea tehnicilor folosite și am văzut cum clarificarea, confruntarea și interpretarea folosite în procesul terapeutic pot avea un impact semnificativ atât asupra clienților cât și asupra noastră, subliniind încă o dată importanța procesului de autocunoaștere și grija față de noi înșine, mai ales în această profesie.
Aria Relații a fost aria cel mai intens activată. În acest context de distanțare fizică, nevoia de apropiere emoțională a fost constant prezentă și s-a manifestat atât în întâlnirile formale în afara workshopurilor sub forma a două webinarii în care i-am avut alături pe Nawid PESESCHKIAN și Hamid PESESCHKIAN, dar și în întâlnirile informale care au luat fie forma de intervizări ad-hoc, fie forma serilor de cântece susținute de Ionuț MANGU, cunoscut mai vechi al Școlii de Vară. Sau a serilor de bancuri, cât și în comunicarea permanentă de pe grupurile de whatsapp ce au ținut membrii celor două grupe de participanți în contact direct pe tot parcursul acestei luni.
Tot în această arie, l-am avut de partea noastră pe Cristian PETRESCU, Conferențiar Universitar, psiholog și psihoterapeut, care ne-a vorbit despre cum abordăm în terapie familiile în care există membrii diagnosticați cu tulburări de personalitate. Cum arată viața de zi cu zi a unei astfel de familii, interacțiunile dintre cei direct implicați, diferența dintre și importanța legăturilor vs. relații, felul în care o problemă este explicată și acceptată în diferite familii în funcție de cultura și tradițiile existente, rolurile, inclusiv a membrilor cu tulburare de personalitate, generarea și menținerea lor în familie sunt câteva din aspectele prezentate în acest workshop, subliniind importanța abordării acestui subiect dintr-o perspectivă sistemică, dar și transgenerațională. Am discutat despre roluri și importanța lor în atingerea echilibrului interior și, nu în ultimul rând, despre intervențiile specifice în terapie, cu accent pe elementele de interacțiune specifice fiecărei categorii de tulburare în relația terapeutică.
Poate cel mai apreciat dar al acestui workshop a fost însă prezența plină de autenticitate a lui Cristian, care ne-a îmbogățit desaga de povești și metafore, aducând o dovadă în plus a puterii acestei tehnici în terapie, dar mai ales în normalizarea situației cu care se confruntă acești clienți într-un context general (încă) de stigmatizare.
În aria Fantezie/Viitor/Intuiție și nu numai, ne-a însoțit Gabriela HUM. Ne-a deschis drumul către acest subiect în primul workshop unde am concluzionat natural că, dincolo de utilitatea și importanța abordărilor standardizate, a împletirii diferitelor abordări pentru a putea avea o imagine cât mai clară și cuprinzătoare a acestui domeniu, cel mai important element este capacitatea noastră de a identifica și valoriza resursele clienților noștri care se confruntă cu un astfel de diagnostic, de a vedea în ei potențialul de a „învinge” și de a depăși limitările cu care se confruntă.
Prin analiza personalității din cele 3 perspective – clinică, psihiatrică si psihodinamică – se menține importanța coroborării celor trei domenii și ideea dezvoltării echipelor de lucru cu membrii din fiecare specializare pentru a putea defini planuri de intervenție coerente și susținute pe termen lung, având ca obiectiv comun interesul direct al beneficiarilor.
Indiferent de abordarea vorbitorilor participanți la această Școală de Vară, una dintre cele mai valoroase idei cu care am rămas este aceea că „Tulburările de personalitate” ne provoacă să ne dezvoltăm compasiunea, atenția și capacitatea de acordare la stările emoționale ale clienților. Suntem datori să le mijlocim speranța și încrederea în capacitățile lor de a depăși acest mecanism de coping și de a-și descoperi și crește sinele sănătos. Pentru asta suntem modele, părinți, responsabili de recrearea unui atașament securizant care să le pună în valoare resursele și iubirea de propria persoană.
Un alt aspect important, subliniat în toate cele 7 întâlniri, este respectul pe care îl datorăm față de lumea interioară a acestor clienți și sarcina noastră de a-i înțelege fără a le cere să se schimbe. Mai mult de atât, de a-i aduce și pe ceilalți membri ai familiei lor sau cercului lor social restrâns în această zonă de înțelegere și suport, de a le oferi inclusiv lor posibilitatea de a-și dezvolta resursele de care au nevoie pentru ei înșiși.
Și nu în ultimul rând, poate că această Scoală de Vară, mai mult decât celelalte, ne-a reamintit să ne respectăm pe noi, să ne îngrijim, să ne iubim, să fim atenți la nevoile noastre și să ne oferim ceea ce avem nevoie în toate cele patru arii care ne aduc echilibru în cele trei vieți: profesională, familială și, mai ales, personală.
Articol scris de Gabriela GEORGESCU-DRANDA – psihoterapeut sub supervizare
Foto: Julien de Salaberry