Prima Conferință Națională de Psihoterapie Pozitivă este răspunsul la nevoia specialiștilor din această formare de a interacționa și de a împărtăși din experiența lor și în afara programelor de formare sau supervizare. Este un pas important în procesul de maturizare al acestei comunități nu doar din prisma experiențelor individuale, dar și din perspectiva dezvoltării relațiilor profesionale între terapeuți cu abordări diferite, trăiri și viziuni personale care pot doar îmbogăți conștientul comun al celor care împărtășesc această pasiune.
Astfel că simțurile, realizările, relațiile și idealurile s-au adunat pentru două zile (25 – 26 februarie 2019) într-o atmosferă pozitivă, plină de provocări și conștientizări în Cluj Napoca. În ultima săptămână a lunii februarie, 114 de participanți din 16 județe au avut ocazia sa audieze 10 lucrări și să fie parte activă în cadrul a 12 workshop-uri echilibrate pe tema Restructurării Self-ului.
Tema conferinței s-a dezvoltat în sub-teme care au reușit să integreze simțurile, performanța, relațiile și fantezia într-un joc informațional cu sens și valoare. Au fost întrebări care s-au bucurat de răspunsuri și s-au lansat provocări pentru dezbateri viitoare.
Am avut șansa și bucuria să simțim spiritul comunității pozitiviștilor din Germania prin dl. dr. Arno REMMERS și al celor din Polonia reprezentați de dl. dr. Roman CSIESIELSKI.
Arno REMMERS MD, International Master Trainer în Psihoterapie Pozitivă în cadrul WAPP a adus în discuție faptul că Sinele înseamnă să aflu despre mine însumi/însămi cu ajutorul celorlalți, ceilalți fiind o oglindă. Ne-a provocat să răspundem întrebărilor:
- Cum îmi percep corpul cu simțurile mele?
- Ce mă reprezintă pe mine în acțiunile mele?
- Cine sunt eu în rolurile mele sociale, în cultura familiei mele?
- Care sunt identitatea și idealurile mele, rolurile mele și cum ma raportez la spiritualitate?
Roman CSIESIELSKI MD Phd, trainer și psihoterapeut pozitivist, ne-a provocat să descoperim pașii care îl pot determina pe pacientul aflat în depresie să își dezvolte un sine mai coerent. Intervenția propusă de el aduce în prim plan simbolurile în strânsă conexiune cu informațiile actuale din neuroștiințe, care explică schimbarea psihologică rezultată în urma psihoterapiei.
Liana DON, medic psihiatru, psihoterapeut și trainer – ne-a pus în contact cu Self-ul propriu traumatizat și cu Self-ul supraviețuitor pentru a înțelege că „atunci și acolo” dau naștere la „aici și acum”. Iar acest lucru deschide drumul în procesul terapeutic, pentru nașterea sau renașterea Self-ului sănătos.
Gabriela HUM – psihoterapeut și trainer internațional pentru Psihoterapie Pozitiva, ne-a propus o viziune structurată și echilibrată asupra personalității din perspectiva psihologiei clinice, a diagnosticului psihodinamic și a diagnosticului psihiatric.
Paul CHETREANU ne-a „forțat” curajul de a privi în față și direct singura certitudine din viața noastră: influența morții și a timpului asupra reconstrucției Self-ului.
Sinele autentic și angoasa schimbării a fost tema Antonellei MATEI, subiect ce a lansat provocarea scoaterii Sinelui fals din ascunzătoarea argumentelor și a sentimentelor de vinovăție. Ce se întâmplă când aleg integrarea autentică și responsabilă a Sinelui fals? Ce aleg să păstrez și la ce mă gândesc să renunț?
Oana BODOR, psiholog specialist, psihoterapeut și formator în Psihoterapie Pozitivă – ne-a purtat prin lumina adevărurilor și a propriile noastre umbre. Cei care au participat la atelierul Oanei au avut șansa să privească umbra prin lentila teoretică jungiană și post-jungiană, putând apoi să înțeleagă mai ușor felul în care umbra operează și cum poate fi ea conștientizată atât de către terapeut, cât și de către clienții cu care lucrăm.
Tango-ul dintre rutină si creativitatea psihoterapeutului în intervenția în Psihoterapia Pozitivă a fost atelierul susținut de Dorina LOGIN și Simona FLOREA. Cum ar putea acest dans să contribuie la accesarea şi stimularea capacităţii creative a clientului, cu scopul medierii schimbării urmărite?
Trauma ca travaliu al renașterii din propria ființă ne reamintește că nu există înviere fără răstignire. Aceasta a fost tema și totodată provocarea lansată în workshopul susținut de către Ruxandra Marcu – trainer în Psihoterapie Pozitivă, psihoterapeut pozitivist principal, psiholog clinician principal.
Fără înțelegerea profundă a triadei sine-afect-obiect, Sinele ar rămâne doar un crochiu. Oana Raluca CUEȘDEANU, psihoterapeut și trainer pozitivist – ne-a ajutat în cadrul workshop-ului ei, să conștientizăm importanța primelor tușe de penel din conturarea sinelui și să privim experiența noastră de viață ca o oglindă care ne reflectă modul în care acest tablou primar s-a dezvoltat.
Unde dispărem și care e motivul pentru care fugim atunci când doare prea tare? Veronica MATEESCU ne-a ajutat să înțelegem mai bine cum funcționează Self-ul individului disociat și cum suferința rezultată din trauma afectează integritatea Self-ului.
Suntem pe acest pământ pentru că o mamă ne-a purtat în pântecul ei. Alina STEPAN, psihoterapeut pozitivist, ne-a provocat cu tema: Spune-mi despre mama ta: arhetipuri, tipologii, efecte. Un workshop care a invitat la onestitate interioară profundă față de noi înșine, față de copiii care am fost și față de cei pe care îi creștem în noi și în afara noastră.
Ce este Self-ul fără întâlnirea cu celălalt? O întrebare pe care Luminița VLAS, psihoterapeut pozitivist și trainer, a lansat-o în cadrul atelierului cu tema Transcendența Celuilalt în actualizarea Eu-lui. (Re)Aducându-ne în contact cu concepte relevante pentru procesul terapeutic, am experiențiat importanța deschiderii către celălalt pentru a ne putea vedea pe noi înșine.
Temele abordate în lucrările prezentate și în workshop-uri ne-au îmbogățit și ne-au activat performanța fără însă a lăsa la o parte simțurile, relația terapeutică și fantezia.
Cele de mai sus sunt doar câteva crâmpeie din ce a însemnat prima Conferință Naționala de Psihoterapie Pozitivă din România. Pe parcursul celor două zile, fiecare vorbitor și fiecare trainer în parte ne-a împărtășit cu generozitate, dar și cu emoție, din experiența și cunoștințele acumulate și ne-a arătat că, pentru a crește și pentru a se restructura, Sinele trebuie mai întâi să se „lase” văzut.
Galerie foto
Photo: Dan TĂUȚAN