Introduction

in Positive Psychotherapy

Scurt istoric

Psihoterapia Pozitivă este o metodă umanistă, transculturală și psihodinamică de psihoterapie. Această metodă centrată pe conflict și orientată pe capacități a fost dezvoltată de Nossrat Peseschkian în Germania începând cu anul 1968.

Psihoterapia Pozitivă reprezintă o metodă specifică ce se bazează pe propria teorie, subliniază noi aspecte ale ințelegerii naturii umane și conduce la modalități specifice de intervenție și tratament.

Fondatorul

Psihoterapiei Pozitive
nossrat_peseschkian

Prof. Dr. Nossrat Peseschkian

(1933-2010)

Nossrat Peseschkian M.D., Ph.D., este fondatorul Psihoterapiei Pozitive, metodă bazată pe cercetările sale transculturale în peste 20 de culturi ale lumii, în anii 1960 și 1970.

Este medic în Germania, certificat și licențiat ca psihiatru, neurolog și psihoterapeut, și este specialist în terapie de familie și medicină psihosomatică.

 • Director al Centrului lnternațional de Psihoterapie Pozitivă, Terapie Transculturală de Familie și Medicină Psihosomatică din Wiesbaden, Germania (WIAP)
 • Președintele Asociației Germane de Psihoterapie Pozitivă
 • Profesor Asociat al Academiei de Stat pentru Educație Medicală Continuă din cadrul Camerei Medicale de Stat din Hessen, Frankfurt am Main, Germania
 • A publicat mai mult de 10 cărți, unele dintre ele fiind treduse în peste 15 limbi
 • A susținut prezentări în peste 65 de țări din lume

A descoperit că utilizând povești și basme precum și exemple din alte culturi, pacientul devine capabil să își lărgească perspectivele asupra propriilor probleme, și astfel se poate ajuta privindu-se pe sine și propriul conflict dintr-un alt punct de vedere.

Domnul Dr. Peseschkian este de asemenea responsabil pentru ideea conform căreia dacă unele boli și conflicte există și se transmit în cadrul unei familii (persoane/societățile) atunci familia (persoana/societatea) are și capacitatea de a face față acelui conflict. Cu alte cuvinte pacientul poate deveni propriul său terapeut.

Imaginea omului

din perspectiva Psihoterapiei Pozitive

Metoda se bazeaza pe imaginea pozitiva a omului, imagine conform careia omul este prin natura sa bun si inzestrat cu patru tipuri de capacitati: fizice, mentale (psihice), sociale si spirituale. Bolile si tulburarile sunt in acest context interpretate intr-un mod nou, pozitiv, utilizandu-se in interpretare povesti, anecdote, exemple din alte culturi. Pacientul este astfel incurajat sa joace un rol activ in propriul proces de vindecare.

Etapele dezvoltării umane

și ale Interacțiunilor Sociale
 • Etapa de atasare - Aceasta etapa se bazeaza pe dependenta copilului nenascut inca(a fatului) de propria mama [...]
 • Etapa diferentierii - Diferentierea este principiul de baza al dezvoltarii atat fizice, cat si psihice a omului [...]
 • Etapa de detasare - Pe parcursul dezvoltarii sale omul atinge o unitate specifica fiecarui nivel [...]

Metacomunicarea

în Psihoterapia Pozitivă
 • Capacitatile Actuale - În mod frecvent literatura de specialitate psihologica, psiho-pedagogica si psihoterapeutica se centreaza pe functia simptomelor si dinamica conflictelor [...]
 • Modelul Balanta - Cand avem o problema, ne simtim suparati, impovarati sau neintelesi, cand traim intr-o tensiune constanta, sau nu vedem sensul vietii, putem exprima toate aceste dificultati cu ajutorul urmatoarelor 4 arii [...]

Noua metateorie

în Psihoterapia Pozitivă

Strategia celor 5 pasi ai tratamentului integral in Psihoterapia Pozitiva

 1. Observarea-Distantarea
 2. Inventarierea
 3. Incurajarea situationala
 4. Verbalizarea
 5. Largirea scopurilor

Cele 9 teze

ale Psihoterapiei Pozitive
 1. Principiul auto-ajutorarii
 2. Teoria microtraumelor
 3. Aspectele transculturale
 4. Unicitatea fiecarei persoane
 5. Concepte, mituri, povesti orientale si intelepciune populara
 6. Terapia Pozitiva de Familie
 7. Terminologia utilizata
 8. Conceptia de baza pentru tratare
 9. Aspectele metateoretice

Leave your comment